Avtomatizacija poslovnih prostorov

Hiter življenjski slog vpliva tudi na spremembo delovnih navad in poslovnih prostorov. Danes se vse več delodajalcev zaveda, da se morajo prilagoditi sodobnem načinu življenja. Danes izginjajo običajni delovni procesi, saj jih zamenjujejo vedno bolj tehnološko dovršeni in učinkoviti procesi. Zato se v poslovne prostore vgrajujejo pametne rešitve, ki omogočajo optimizacijo delovnih procesov in hkrati omogočajo tudi večje prihranke pri porabi energentov.

 

Pametni poslovni prostori

V poslovne prostore se vgrajujejo centralni sistemi, ki omogočajo enostavno upravljanje senčih, svetil, ogrevanja in hlajenja. Takšne sisteme je mogoče čez čas tudi nadgraditi in posodobiti. Tako se jim podaljša življenjska doba. Centrali sistem se poveže preko internetnega kabla ali brezžičnega omrežja. V kolikor v pisarnah uporabljate pametne naprave jih lahko povežete v sistem in upravljate s pomočjo pametnega telefona, tablice ali računalnika.

Boljši sistemi omogočajo, da si na svoj mobilni telefon namestite aplikacijo s katero upravljate naprave. Z njo lahko dvignete ali spustite senčila, prižgete ali ugasnete luči, zmanjšate ali povečate temperaturo v prostoru, odprete ali zaprete okna, vklopite prezračevanje ali zaklenete vrata. Avtomatizirane poslovne zgradbe so še posebno razširjene v Ljubljani, kjer se nahaja veliko število start-up podjetij in podjetij, ki imajo mlade direktorje, ki sledijo trendom opremljanja poslovnih prostorov.

 

inteligentne rešitve

 

Kakšne so prednosti pametnih poslovnih prostorov?

Poglavitna prednost so nižji stroški poslovanja, saj znižate stroške ogrevanja in hlajenja prostorov ter izboljšate nadzor nad porabo električne energije. Z nekaj preprostimi kliki lahko izklopite luči ali zmanjšate svetlost. V vročih poletnih mesecih se poveča poraba električne energije zaradi hlajenja poslovnih prostorov.  Več oseb, kot je v prostoru, bolj se ta segreje. Pametni hladilni sistemi omogočajo samodejno prilagajanje temperature v prostoru, glede na število oseb v prostoru. Napredni sistemi imajo možnost učenja. To pomeni, da spremljajo vedenje oseb v prostoru in prilagajajo nastavitve centralne enote oz. posameznih pametnih naprav.

Zato so avtomatizirani sistemi priljubljeni pri mladih podjetjih, ki so ekološko osveščena in želijo biti v koraku s časom. K priljubljenosti pametnih rešitev pripomorejo tudi vedno večje povpraševanje po napravah, kot so Google Home in Amazon Alexa, ki omogočata glasovno upravljanje naprav v stanovanju, hiši ali poslovnih prostorih. V Sloveniji napravi še nista tako priljubljene, kot sta v Združenih državah Amerike in Angliji. Lahko pa tovrstne naprave videvamo v vedno večih prostorih. Danes jih lahko najdemo v številnih konferenčnih sobah ali sobah za interne sestanke.

pisarne milenijcev

 

Imajo tudi nekaj slabosti

Poglavitna slabost avtomatiziranih poslovnih poslovnih prostorjev je predvsem višja cena v primerjavi s klasičnim načinom gradnje. Vendar je potrebno omeniti, da v primerjavi s klasičnimi napravami in sistemi, omogočajo večje prihranke na dolgi rok. Ker poslovnih prostorov ne prenavljate vsako leto, ampak vsake 5 do 10 let je vredno razmisliti o malo večji investiciji, ki pa lahko na dolgi rok privarčuje večjo vsoto denarja, ki jo lahko namenite za razvoj ali oglaševanje podjetja. Veliko naprav še ni pripravljeno na tako hiter razvoj poslovnih prostorov. Zato je pomembno, da  preden se odločite za pametne rešitve, da preverite možnosti nadgradnje ali razširitve sistema. V kolikor je mogoče že prej predvidite lokacije vtičnih in drugih napeljav v prostoru.

 

Sklepna misel

Delovne navade in delovna mesta se danes hitro razvijajo in spreminjajo. Temu morajo slediti tudi poslovni prostori. Danes se veliko podjetij odloča za fleksibilni delovnik in dinamično delovno okolje. Klasične mize zamenjujejo dvižne mize. Trde lesene stole zamenjujejo ergonomsko oblikovani stoli in klasične inštalacije zamenjujejo pametne. Te vam lahko olajšajo določena vsakodnevna opravila, ki vam vzamejo veliko časa. Zakaj si ne bi olajšali dela in tako privarčevali dragoceni čas.

Več informacij o pametnih poslovni zgradbah si lahko preberete na strani podjetja Nioma.at.