Dejavniki nakupa prenosnika

Prenosnik je dobra izbira, ko sebi primerno prilagodimo vse dejavnike nakupa. Najpomembnejši dejavniki nakupa so namen prenosnika, velikost prenosnika, ločljivost, procesor, delovni pomnilnik, disk, tipkovnica, baterija ter nenazadnje proračun. V trgovini je prenosnik razstavljen skupaj z drugimi, bolj ali manj podobnimi. Razstavljeni prenosniki nam omogočajo predvsem ugotoviti, katera velikost je najprimernejša za osebno uporabo. Če je prenosnik namenjen pogostim prenosom med najrazličnejšimi lokacijami, velikost igra pomembno vlogo. Razstavljen modeli nam omogočajo izbrati za prenašanje najbolj optimalen prenosnik. Hkrati lahko ugotovimo, kako velikost vpliva na kakovost slike oziroma uporabnost prenosnika. Kakovost slike nam na isti način omogoča praktičen prikaz različnih ločljivosti ter ugotoviti, katera ločljivost je za nas najbolj optimalna oziroma vredna doplačila.

 

laptop za vsak dan

 

Očem skrite lastnosti prenosnika

Očem skrite lastnosti prenosnika so različne skupine prenosnikov oziroma namen prenosnika, procesor, delovni pomnilnik, disk, tipkovnica ter baterija. Tipkovnico načeloma lahko ocenimo že ob ogledu, vendar to velja predvsem za osnovno uporabo. Kdor prenosnik uporablja dnevno več časa ter v specifičnih pogojih, bo lahko tipkovnico dobro izbral predvsem z preskusom. Najzahtevnejši iščejo udobno, hitro odzivno ali osvetljeno tipkovnico oziroma različne kombinacije naštetih lastnosti tipkovnice. Enako pozornost najzahtevnejši uporabniki posvečajo sledilni ploščici. Brez preizkusa je prav tako težko izbrati prenosnik z optimalno zmogljivo baterijo.

 

Poleg tehničnih lastnosti same baterije je za okvirno oceno optimalnosti pomembno upoštevati način uporabe prenosnika, prenašanje datotek, ločljivost in svetilnost. Za praktično oceno, pa je najbolje prenosnik preizkusiti na najpogostejši način uporabe. Če razpoložljivi čas delovanja ni optimalen, moramo razmisliti o primernejši bateriji ter na drugi strani najbolj potratnih porabnikih električne energije. Procesor, delovni pomnilnik in disk so osnove, brez katerih prenosnik preprosto ne more delovati. Procesor poganja delovne naloge računalnika, delovni pomnilnik odloča o hitrosti delovanja programov, disk pa je shramba računalnika. Nemoteno in na splošno odlično delovanje je dobro vodilo pri izbiri, po potrebi je smiselno za prenosnik povečati proračun.

 

Zunanji disk, priročna shramba datotek

Zunanji disk je ob drugih alternativah za mnoge še vedno najboljša rešitev za shranjevanje podatkov. V bistvu je zunanji disk prenosljiva naprava za shranjevanje podatkov. Deluje na enakem principu, kot običajni notranji trdi disk. Največkrat zunanji disk z računalnikom povezuje USB vmesnik. Obstajajo pa tudi drugi vmesniki, s katerimi je možno zunanji disk povezati z izbrano napravo. Tudi napajanje je lahko izvedeno preko USB vmesnika ali iz električnega omrežja.

 

 

Optimalna kapaciteta

Zunanji disk ima lahko kapaciteto od preko sto gigabajtov do več terabajtov. Načeloma vsak razmišlja, da višek kapacitete preprosto ne škodi. Vendar je neizkoriščena kapaciteta hkrati nič drugega kot stran vržen denar. Izbrati optimalni zunanji disk je zato razmeroma zahtevno. Pomagamo si lahko tako, da izmerimo obseg datotek, ki jih želimo najpogosteje prenesti na zunanji disk. Pri tem ni vseeno ali gre za začasno hrambo ali trajno hrambo podatkov.

 

Začasna hramba pomeni, da na zunanji disk naložimo izbrano vsebino za krajše časovno obdobje. Trajna hramba na drugi strani pomeni, da na zunanji disk zagotavlja prostor vsebin varnostne kopije oziroma za uporabnika pomembnih vsebin. Pri začasni hrambi je dovolj, da ima zunanji disk kapaciteto primerno izmenjujočim se vsebinam. To je lahko kapaciteta, ki omogoča začasno shrambo video vsebin, filmov in podobnih vsebin. Te bodo v razmeroma kratkem času zamenjale druge vsebine, ki pa potrebujejo podobno kapaciteto na zunanjem disku.

 

Pri trajni shrambi načeloma velja, da kapacitete ni nikoli preveč. Seveda pa moramo imeti dobro predstavo o tem, kaj pomeni nekaj terabajtov kapacitete ter kako obsežne so naše vsebine. Pri trajnejši hrambi vsebin je potrebno tudi razmišljati o njihovi dostopnosti na daljši časovni rok. V takem primeru je koristno, da izberemo v trenutku nakupa najsodobnejši ali čim bolj sodoben zunanji disk. S tem si vsaj teoretično zagotovimo zadovoljiv prenos podatkov oziroma dostop do podatkov, čeprav je zunanji disk že razmeroma star. Nov računalni si lahko izberete v Harvey Norman spletni trgovini.