Didaktične igrače naj bodo kakovostne

Ste kdaj pomislili na to, koliko časa odrasel človek prebije pred televizijskim ekranom ali pred monitorjem? Brskanje po svetovnem spletu je koristno, če se ga oseba uporablja za učenje, ne če večino prostega časa tako rekoč visi na Facebooku. Raziskave so pokazale, da lahko otroci postanejo zelo hitro zasvojeni s tehnologijo in družbenimi mediji. Zato morajo starši biti zelo previdni pri tem, koliko časa dovolijo otroku, da gleda televizijo ali uporablja računalnik. Veda o metodi in organizaciji pouka se imenuje didaktika, lahko pa jo uporabijo tudi starši, da naučijo otroka ustrezno uporabljati računalnik. Kombinacija didaktike in didaktične igrače spodbuja otrokovo domišljijo, ustvarjalnost in razmišljanje.

 

lesena otroška igrača

 

Didaktične igrače na osnovi didaktike

Veda didaktika je le ena od pedagoških disciplin, ki se ukvarja s preučevanjem poučevanja, učenja in pouka. Didaktične metode ne uporabljajo le v šolah, saj se navsezadnje otroci ne učijo le v šoli. Otroke učijo starši doma, tudi stari starši in preostali sorodniki. Vsi ti lahko uporabljajo didaktične metode. Na osnovi teh so različna podjetja ustvarila didaktične igrače. Gre za igrače, namenjene otrokom, da med ali skozi igro razvijejo določene sposobnosti. Starši lahko didaktične igrače uporabijo tudi za to, da z njihovo pomočjo otroka naučijo, poučijo o kakšni določeni stvari. Igrače, zasnovane na osnovi didaktike, učenje in snov ali temo pogosto poenostavijo.

 

otroške igrače, ki spodbujajo učenje

 

Didaktične igrače za razvijanje veščin

Otrok še namreč nima tako razvitih kognitivnih sposobnosti kot odrasla oseba, zato mu je treba vse razložiti na preprostejši način. Vsako znanje se namreč gradi na nekakšni osnovi. Tukaj nastopijo didaktične igrače, katerih naloga je, da učijo, spodbujajo razmišljanje, čustvovanje in telesni razvoj. Navsezadnje se že živalski mladički učijo skozi igro. Skozi igro didaktične igrače otroku pomagajo, da razvija socialne veščine, če se igra s prijatelji ali bratcem in sestrico. V modernih časih je otroke morda lažje pripraviti do učenja prav zaradi vseh mogočih didaktičnih igrač, ki so na razpolago. Že najmanjši otroci se lahko učijo geometrije in različnih oblik primerov, malo večji pa se lahko učijo o kemiji že pred šestim razredom.