Indija, država v južni Aziji

Indija je država, ki jo na severu razmejuje gorovje Himalaja njena južna obala se nahaja sredi Indijskega oceana.

Izvor imena Indija najdemo v besedi Ind. Gre za staroperzijsko besedo Hindu iz sanskrtskega Sindhu, ki je zgodovinsko krajevno poimenovanje reke Ind. Stari Grki so takratne prebivalce Indije imenovali Indoi, kar bi lahko prevedli kot ljudje Inda. Indija je po številu prebivalcev globalno druga največja država, po geografski površini pa sedma največja država sveta.

Državni simboli Indije.

Skupno število prebivalcev je preko milijarde tristo tisoč, ozemlje pa se razteza na površini preko tri milijone kvadratnih kilometrov. Indija meji na številne države na morju ter na kopnem. Najbližja morska soseda je Šrilanka, nekoliko bolj oddaljeni so Maldivi ter Indonezija. Indijska obala je dolga preko sedem tisoč petsto metrov, na zahodu meji z Arabskim morjem, na vzhodu z Bengalskim zalivom ter na jugu z Indijskim oceanom. Kopno mejo si Indija deli z Pakistanom, Kitajsko, Nepalom, Butanom, Bangladešem ter Mjanmarom. Zgodovinski ostanki pričajo, da je bila Indija naseljena že v kameni dobi, stalne naselbine so začele nastajati pred okoli devet tisoč leti. Sodobna Indija je nastala leta tisoč devetsto sedeminštirideset z neodvisnostjo od britanske oblasti. V tem obdobju je nastala indijska civilizacija, preko ozemlja so potekale številne trgovske poti, na teritoriju Indije so se osnovala številna kraljestva ter imperiji, slovela pa je po svojem kulturnem in gospodarskem bogastvu.

Indija ponuja številne turistične znamenitosti.

Na njem ozemlju zato najdemo številne zgodovinske ostanke ter mnoga raznolika naravna bogastva in druge turistične znamenitosti. Turistu ponuja Indija razgibano pokrajino od najvišjih vrhov sveta v Himalaji do tropskih plaž. Mesta so tako sodobna, najdemo pa tudi eno najstarejših neprekinjeno naseljenih mest na svetu. Med globalne znamenitosti sodijo Tadž Mahal, Kalkuta, Puškar, Jailsalmer, Radžastan, sveta reka Ganges, Varanasi, Mahabalipuram, Triči in Madurai, Kovalam, Backwaters, Peryiar ter številne druge znamenitosti.

Indija je zanimiva dežela s številnimi, naravnimi, kulturnimi, verskimi ter drugimi znamenitostmi in posebnostmi.

www.agencija-oskar.si/indija/

 

Posnetek potovanja po Indiji.