Je vaša spletna stran zastarela?

Nič se ne spreminja tako hitro kot internet. Vsak dan se na njem pojavi kaj novega. Zaradi novosti se nenehno spreminjajo tudi trendi in videz spletnih strani. Nanje vpliva tudi razvoj novih tehnologij. Pametni telefoni in tablice so zelo vplivali na njih videz in navigacijo. Sedaj mora biti izdelava spletnih strani prilagojena ne le računalniškim zaslonom, ampak tudi zaslonom drugih naprav. To je spremenilo način oblikovanja strani, ki morajo biti danes zasnovane popolnoma drugače kot nekoč. Spletne strani je zato treba obnavljati in prenavljati, saj sicer hitro postanejo zastarele.

Prenova strani ali izdelava nove?

Prenovljena spletna stran.

Če imate zastarelo spletno stran, je nujno, da jo čim prej spremenite. Vprašanje pa je, ali se vam splača denar vlagati v prenovo strani ali se je bolje lotiti izdelave nove. Izdelava spletnih strani je sicer zamudna, a so rezultati navadno veliko boljši, kot če stran le malce osvežimo in prenovimo. Internet in vse povezano z njim se namreč spreminja tako hitro, da majhne osvežitve enostavno niso dovolj. Zelo kmalu bo namreč spet treba poskrbeti za nove. Zato je bolj pametno, če se vsake nekaj let odločite za popolnoma novo spletno stran. O njej je treba začeti razmišljati, še preden trenutna spletna stran postane zastarela.

Kako vedeti, ali je moja stran zastarela?

Največkrat se to, ali je stran zastarela ali ne, vidi že na prvi pogled. Dizajn spletnih strani se je namreč v zadnjih letih precej spremenil, fotografije so postale večje, vsebina pa manj nasičena in bolj minimalistična. Vendar pa dizajn ni edina lastnost, ki nam pove, ali je stran zastarela ali ne. Če razmišljate o tem, ali je že čas za prenovo vaše spletne strani, si lahko pomagate z naslednjimi vprašanji:

  • Ali so na njej zastareli podatki?
  • Ali vaša spletna stran še služi svojemu namenu?
  • Imate na strani povezave do družbenih omrežij?
  • Kdaj ste nazadnje objavili kakšno aktualno novico, nov članek ali posodobili blog?
  • Lahko po vaši strani brskate tudi iz pametnega telefona ali tablice?
  • Se vaša spletna stran nalaga zelo počasi?

Pri tem pa ne pozabite, da kakovostna izdelava spletnih strani traja kar nekaj časa in ne more biti narejena iz danes na jutri. Zato se jo je treba lotiti pravočasno! Prav zaradi tega razloga nikoli ni prezgodaj za to, da začnete razmišljati o novi spletni strani. Vedno je bolje prehitevati trende, kot pa biti daleč za njimi!

Kdaj je spletna stran potrebna prenove?