Kakšne električne grelce poznamo?

Ko omenimo besedo električni grelci največkrat pomislimo na radiatorje, ir panele in druga ogrevalna telesa. Vendar s tem pojmom poimenujemo tudi grelne naprave za industrijo, ki se v večini uporabljajo za kontrolirano segrevanje obelovancev.

Uporaba električnih grelcev v industrijah

Najbolj so razširjeni v farmaciji, kemiji in raziskovalnih laboratorijih, pri katerih je pomembna lastnost naprav, da omogočajo natančno segrevanje elementov.

Cevni grelci

Cevni grelci se delijo na potopne, zračne in oljne grelce. Uporabljajo se v naprava v katere ne moremo vgraditi klasičnih oblik zaradi specifikacij, ki jih zahteva naprava. Oblikujejo se lahko po željah naročnika. Cevni električni grelec instantno segreva tekočino, saj omogoča natančno usmeritev toplote. Najbolj pogosto so izdelani iz nerjavečega jekla v katerega se dodajajo različne primesi. Zunanji ovoj pa ščiti sam grelec pred morebitnimi vplivi in preprečuje neposreden kontakt s tekočino. Zaradi svojih lastnosti omogočajo učinkovit prenos toplote z majhnimi toplotnimi izgubami.

Patron grelci

Patron grelci se uporabljajo za segrevanje kovinskih elementov in različnih orodij. Med tovrstne predmete štejemo tudi različne nože ali kovinske plošče, ki jih je potrebno počasi in nadzorovano segrevati. V proizvodnih linijah se uporabljajo na koncu procesa, pri pakiranju. Z njimi lahko segrevamo čeljusti za pakiranje. To počasi in nadzorovano segrevamo, saj bi v nasprotnem primeru prišlo do poškodbe čeljusti ali bi se folija za pakiranje stopila. V tem primeru lahko pride do ustavitve same proizvodnje, kar privede do povečanih stroškov. Cevni grelci se uporabljajo tudi tekstilni, čevljarski in tekstilni industriji za različne procese v proizvodnji.

Ploščati grelci

Ploščati električni grelci grelci se v šiviljski, čevljarski, tekstilni in gumarski industriji uporabljajo v procesih v katerih ni potrebe po visokih temperaturah v samih proizvodnih procesih. Poglavitna prednost tovrstnih naprav je, da lahko sam grelec prilagodimo specifičnim željam in potrebam naročnika. Omogočajo razpon ogrevanja med 180 in 300 stopinj Celzija ter delovno temperaturo do 320 stopinj Celzija. Največje možne dimenzije so 300 mm x 400 mm in debeline do 30 mm. Največkrat so izdelani iz nerjavečega jekla.

Objemni grelci

Objemni električni grelci se uporabljajo predvsem za segrevanje cevi. Oblikovani so tako, da objamejo cev in jo segrejejo do potrebne temperature. Uporabljajo se predvsem v kemijskih obratih in prehranskih predelovalnih obratih. Pogosto jih uporabljajo tudi v farmaciji, ki ima zelo specifične temperature pri kateri mešajo zdravila. Zakaj je to pomembno? Saj bi v primeru napačne temperature poškodovali samo mešanico zdravila, ki potem ne bi bila učinkovita. Sestavljeni so iz silikonske žice, vijakov in oprijemalnim natikalom, ki ga namestimo na samo cev.

grelci, ki jih uporabljajo v laboratoriju

 

Laboratorijski grelci

Laboratorijski električni grelci se uporabljajo predvsem za raziskovalne namene. Z njimi  lahko segrevamo laboratorijske steklene buče. Zgrajeni so iz aluminijastega ohišja, ki je izoliran s steklenimi vlakni. Samo ohišje je pobarvano in tako zaščiteno pred udarci in zunanjimi vplivi. Njihova delovna površina je do 550 stopinj Celzija. Priključijo se na standardno 220 V vtičnico. V kolikor je potrebno se lahko prilagodijo, glede na specifikacije in želje naročnika. Moč laboratorijskega grelca se prilagodi velikosti steklene buče. Do moči 300 W veljajo standardne izvedbe. Za večje moči pa se prilagodijo standardom in specifikacijah naročnika.

grelne naprave v laboratoriju

Ostali grelci

Poznamo tudi cevne, bitumenske, galvanske grelce in grelne žice. Več o tovrstnih grelcih vam bomo predstavili v enem izmed naslednjih blog prispevku.

 

Več informacij o izdelavi električnih grelcev po naročilu, si lahko preberete na https://elektromehanika-hozic.si/elektricni-grelci/.