Kateri estrihi so boljši – cementni ali samorazlivni?

Ker so estrihi tako zelo pomembni, ko se gradi nov objekt, je dobro vedeti, da obstajata dva načina izdelave le-teh. Prvi so samorazlivni estrihi, drugi pa cementni. Oboje pa se še vedno uporablja, saj oba načina izdelave zagotavljata odlične rezultate. Se pa različni estrihi uporabljajo za različne namene. V nadaljevanju tegale članka pa si bomo bolj podrobno pogledali, v čem se cementni in pa samorazlivni estrihi razlikujejo. Povedali pa bomo tudi, kako se estrihi pripravijo in vgradijo. Konec koncev so estrihi, kot smo že rekli, eni najpomembnejših korakov v procesu nove gradnje.

V čem se samorazlivni in cementni estrihi razlikujejo in katerega izbrati?

Največja razlika med samorazlivnimi in cementnimi estrihi je ta, da se eni samorazlivni uporabljajo bolj za industrijske objekte, drugi (cementni) pa za stanovanjske. Razlog za to je predvsem v tem, ker so samorazlivni narejeni na osnovi kalcijevega sulfata ter posebne izravnalne mase, ki je bistveno bolj trpežna in zato torej tudi primerna za industrijske objekte.

Cementni tlaki

Cementni tlaki pa se še vedno največ uporabljajo v stanovanjskih objektih, ker so lahko že estrihi sami končna talna obloga, lahko pa seveda čez le-te tudi položimo zaključno talno oblogo. Oboji pa so narejeni iz posebne mešanice cementa, vode in peska (granulacije do 4 mm). Lahko pa tudi povemo, da zaradi napredovalne tehnologije, danes estrihov ni treba več vgrajevati na kovinske armaturne plošče, saj nam je na voljo tako imenovana mikroarmatura. Le-ta je, kar direktno vmešana v zgoraj navedeno mešanico.

Mikroarmatura

Zaradi mikroarmature pa so estrihi tudi veliko bolj trdni in hitreje vgrajeni. To pa zato, ker mikroarmatura pomaga k bolj sorazmerni porazdelitvi mase estriha po celotni površini tal. Kako torej izbrati pravi estrih. No, lahko preprosto uporabimo cementnega, ki je primernejši za stanovanjske objekte (če gradimo tak objekt) ali pa samoizlivne estrihe, če gradimo industrijskega. Lahko pa se jasno o samih tlakih še dodatno pozanimamo pri izdelovalcu, saj nam bodo oni znali najboljše svetovati.