Optimizacija spletnih strani nudi mnogo digitalnih možnosti

Optimizacija spletnih strani (SEO) nudi številne digitalne možnosti izboljšav.

Uporaba spleta in optimizacija spletnih strani sta povezana preko pojma spletno iskanje. Splet izkušeni uporabnik uporabljajo na dva osnovna načina, izbira je odvisna od raznih dejavnikov. Prvi način predstavlja najpogostejša uporaba, to so največkrat obiskane spletne strani. Do njih izkušeni uporabniki dostopajo neposredno, najpogosteje zaradi dobrih izkušenj iz preteklosti. Njihov prvi dostop je velikokrat omogočala optimizacija spletnih strani, kasneje pa dobra aktualna vsebina ter vsebini primerna časovna posodobitev. Ker se je obisk ponavljal iz dneva v dan ali celo večkrat dnevno, si je uporabnik na razne načine dostop olajšal. Iskalniki niso bili več potrebni, zato v takšnem primeru optimizacija spletnih strani nima posebnega učinka za izkušene spletne uporabnike. Posredno pa izkušeni uporabniki spleta dostopajo v drugem načinu, to je ob iskanju novosti oziroma novo nastalih potreb po informacijah. To so lahko stvari, ki jih nameravajo kupiti, lahko gre za v prihodnosti zaželene storitve, lahko gre za informacije in podobno. Ker gre večinoma za novosti, so uporabljeni iskalniki. V tem primeru ima optimizacija spletnih strani več možnosti, da doseže svoj cilj. To je uvrstitev spletne strani med obiskane s stran izkušenega uporabnika spleta. Uporabniki spleta se seveda med seboj razlikujejo prav po deležu posrednega oziroma neposrednega obiska.

Pri nekaterih je značilna prevlada posrednega dostopa, pri drugih je bolj pogost neposreden dostop. Obstajajo pa tudi primeri, ko je delež bolj ali manj izenačen, niha pa predvsem v določenih obdobjih. Na takšne posebnosti mora biti spletna analitika pozorna, če želi pridobiti koristne napotke za aktivnosti v prihodnje. Med drugim je koristno vedeti, na kateri osnovi se bo optimizacija spletnih strani izvajala. Obiskovalci spletnih strani imajo načeloma ustaljene navade, to hkrati pomeni vodilo za izbiro najboljše osnove.

Hkrati pa se splet tudi iz leta v leto ter iz obdobja v obdobje spreminja, temu primerno pa se prilagaja optimizacija spletnih strani.

Več o SEO vsebini pa si preberite na naši spletni strani.