Otroška posteljnina za dober spanec

Novorojenčki po navadi spijo približno osem do devet ur na dan in ponoči oseb ur, torej približno sedemnajst ur v roku štiriindvajsetih ur. Z odraščanjem otrok potrebuje vse več manj spanja. Odrasli ljudje naj bi spali vsaj sedem ur na noč. Iz teh podatkov je torej razvidno, da otrok velik del celotnega dneva preživi v postelji. To je razlog, da morajo biti postelja in otroška posteljnina, za starejše otroke pa mladinska posteljnina kakovostne in udobne. Pri nakupu posteljnine je treba posebno pozornost nameniti materialu posteljnine in barvi ter vzorcu. Posteljica za otroke je drugačnih mer kot za odrasle, zato mora biti otroška posteljnina primerne velikosti.

 

Otroška posteljnina naj se prilega

Premajhna otroška posteljnina ni primerna, ker bo rjuha zdrsnila z vzmetnice, vzglavnik bo neudoben, otroka pa ne bo mogoče lepo pokriti z odejico. Del otroške posteljnine za najmlajše je lahko vodoodporna prevleka, ki nudi udobje in zaščito, izdelana je iz naravnih materialov, ki koži dovoljujejo dihanje, hkrati pa zaščiti rjuhe, če se malček ponoči polula. Takšna prevleka je nekaj, česar ne vključuje mladinska posteljnina. Starejši otroci načeloma nimajo več težav z uhajanjem vode. Še en pomemben del, ki ga vključuje otroška posteljnina, je mehka obroba za otroško posteljico, ki poskrbi za varen spanec otroka. Ta se mora dobro prilegati otroški posteljici.

 

Otroška posteljnina brez vzglavnika

Dojenčki ne potrebujejo vzglavnika, zdravniki pa celo svetujejo, da se posvetujete z zdravnikom, preden otroku pod glavico položite vzglavnik. Zdravnik vam bo svetoval, ali je to varno. Zato otroška posteljnina za res najmlajše ni sestavljena iz vzglavnika, temveč rjuhe, odejice, vzmetnice, obrobe za posteljico in seveda prevleke za odejico. Posteljnina, namenjena malo večjim otrokom, ki niso več dojenčki, vsebuje še prevleko za vzglavnik. Večinoma je v ponudbi otroška posteljnina, ki se ujema. To pomeni, da sta prevleki za vzglavnik in odejo iz enakega materiala, enake barve in z enakim vzorcem. Na voljo je otroška posteljnina različnih mer za različne velikosti posteljic.