Prenosni računalnik za gaming in delo

Prenosni računalnik je za mnoge postal nepogrešljivo orodje za opravljanje kvalitetnega dela. Delo grafičnih oblikovalcev, programerjev in poslovnežev je odvisno od zanesljive in kvalitetne računalniške opreme. Zahteve po zmogljivejših računalnikih pa vedno bolj izražajo tudi resni igralci računalniških igric, ki za popoln užitek v virtualnem svetu potrebujejo kvalitetno opremo.

Oboji so v preteklosti uporabljali predvsem namizne računalnike, vendar so prenosni računalniki sčasoma postali tako zmogljivi, da so po svoji moči konkurenčni namiznim, hkrati pa so zaradi relativne majhnosti bolj praktični, saj jih lahko nosimo s seboj.

Hp je primer kvalitetnega prenosnika

Proizvajalec prenosnih računalnikov HP ima v svoji ponudbi širok izbor prenosnih računalnikov, med njimi so tudi prenosni računalniki za bolj zahtevne uporabnike. To so modeli EliteBook, Zbook in Folio, ki sodijo v t.i. poslovno linijo prenosnih računalnikov. Za te modele je značilno, da so narejeni iz zelo kvalitetnih materialov, zaradi česar je njihova življenjska doba kar trikrat daljša od cenejših modelov.

Ti prenosni računalniki HP imajo tudi zelo kvalitetno notranjo opremo, med katere spada izredno zmogljiv hladilni sistem, ki neposredno vpliva na daljšo življenjsko dobo prenosnika, dlje pa zdržijo tudi baterije, saj so v njih podvojene celice. Za zahtevnega uporabnika pa je razlika med cenejšimi in višje kakovostnimi prenosnimi računalniki HP očitna že na prvi pogled: kakovostnejši zasloni so opremljeni s posebnimi filtrom mat.

Tako opremljeni zasloni se ne bleščijo in omogočajo dobre barvne kontraste in nepopačeno sliko tudi pri bolj zahtevnih svetlobnih pogojih. Boljša in nebleščeča slika posledično preprečuje napenjanje oči, kar je ključnega pomena pri dolgotrajnem delu s prenosnim računalnikom.

Kdaj je potreben tako velik zaslon na prenosniku?

Prenosni računalniki 17” imajo diagonalo zaslona dobrih 43 cm. To so največji prenosni računalniki na tržišču in zaradi velikosti se nekateri sprašujejo, ali so sploh primerni za prenašanje. A prenosni računalniki 17” se ponašajo z drugimi prednostmi, zaradi katerih so priljubljeni med uporabniki.

V primerjavi z namiznimi računalniki, ki jih ti veliki prenosniki povsem učinkovito nadomeščajo, so relativno majhni in kompaktni, hkrati pa dovolj zmogljivi, da omogočajo nemoteno delo tako doma kot na poti. Velik zaslon prenosnika ima namreč številne prednosti: omogoča zelo dobro ločljivost barv, kar znatno pomaga grafičnim ustvarjalcem in ustvarjalcem drugih digitalnih vsebin.

Večji zaslon pripomore k bolj intenzivnemu doživljanju pri igranju računalniških igric, primeren pa je tudi za pogosto gledanje filmov in drugih posnetkov. Programerji in poslovneži pa imajo radi večje zaslone še zato, ker je na njih mogoč prikaz večjega števila podatkov, ki so potrebni za nemoteni delovni proces. Prenosni računalnik 17” tako v sebi združuje najboljše lastnosti namiznih in prenosnih računalnikov: so dovolj veliki in podpirajo intenzivno delo, hkrati pa dovolj kompaktni, da jih je mogoče prenašati s seboj.

Kvalitetni prenosniki za delo

Razlike v ceni med posameznimi prenosnimi računalniki so lahko večkratne. Razlike se pojavljajo med posameznimi proizvajalci (npr. DELL, HP, Lenovo …), a tudi med posameznimi modeli istega proizvajalca. V grobem lahko rečemo, da imajo vsi resni proizvajalci linijo visoko kvalitetnih prenosnih računalnikov in linijo modelov, ki so namenjeni širši uporabi. Visoko kvalitetni računalniki velikokrat niti ne zaidejo na police trgovin in so rezervirani za resne uporabnike, ki intenzivno uporabljajo svoj prenosni računalnik.

Ti prenosniki so lahko za nekajkrat dražji od najcenejših prenosnih računalnikov na tržišču, odlikuje pa jih zelo dolga življenjska doba zaradi kvalitetnejše opreme. Če se pri nakupu odločimo za najcenejši prenosni računalnik, pa naj bo ta v akciji ali ne, lahko pričakujemo, da bo tak prenosnik sestavljen iz poceni elementov, ki med seboj niso najbolj kompatibilni. Prav tako je stopnja reklamacij med takimi prenosnimi računalniki kar velika, zato se je dobro vnaprej pozanimati glede servisnih ugodnosti. Pri resnem uporabniku se tako velikokrat pojavi dilema, kako do kvalitetnega prenosnega računalnika po relativno ugodni ceni.

Obnovljeni prenosni računalnik

Nakup temeljito obnovljenega prenosnega računalnika se lahko izkaže za zelo dobro izbiro. Pri tem je pomembno, da nakup opravimo pri zanesljivem ponudniku, ki ima lastno servisno mrežo, s katero garantira za dobro pripravo rabljenega prenosnega računalnika in eventualen servis v prihodnosti.

Na splošno so obnovljeni računalniki stari nekaj let ali pa so bili zaradi različnih razlogov (na primer prevelike proizvodnje, poškodbe embalaže itd.) vrnjeni v tovarno in obnovljeni tam. Oboji so pred prodajo popolnoma pregledani, servisirani in očiščeni. Taki prenosni računalniki so praviloma iz višje kakovostne linije in imajo po temeljiti obnovi pričakovano življenjsko dobo daljšo od najcenejših novih prenosnih računalnikov, ki so v akciji na voljo v trgovinah.

Zaradi kvalitetne opreme in odpravljenih morebitnih napak pa je mogoče pričakovati zanesljivo delovanje še veliko dlje. Pri nakupu dobrega prenosnega računalnika se je dobro pozanimati še o dodatni opremi, ki uporabniku olajša delo s prenosnikom. Sem spadajo na primer priklopne postaje, s katerimi je mogoče enostavno priklopiti prenosni računalnik na elektriko, dodaten zaslon in tipkovnico.