Projektiranje pakirnih sistemov za proizvodnjo

Na poti od proizvajalca do potrošnika je izdelek izpostavljen najrazličnejšim zunanjim vplivom, ki lahko povzročijo različne poškodbe ali ga celo uničijo. Zato je embalaža izjemno pomembna, proces pakiranja pa še toliko bolj zahteven in kompleksen postopek. Zato je projektiranje pakirnih sistemov za proizvodne linije izjemno pomembno za številna podjetja. Tovrstni pakirni sistemi, ne le da so izjemno učinkoviti, ampak podjetjem bistveno zmanjšajo stroške celotne proizvodnje izdelka.

Način pakiranja in s tem tudi izbira najbolj ustreznega pakirnega sistema je odvisna od lastnosti izdelka, ali gre za enkratno naročilo ali za stalne dobave in od načina odpreme. Glede na velikost izdelka se običajno določi vsebina pakirne enote. Manjši izdelki se tako pakirajo v manjše pakirne enote, izdelki večjih dimenzij pa se pakirajo v večje pakirne enote, ki se običajno naložijo na paleto. Na vse te dejavnike je potrebno biti pozoren, ko se odločimo za projektiranje pakirnih sistemov za proizvodne linije.

Projektiranje pakirnih sistemov za proizvodnjo

Lastnosti izdelka narekujejo izbiro najbolj primernega pakirnega sistema

Glede na to, za kakšne vrste izdelka gre, je torej v prvi vrsti odvisna izbira najbolj primernega pakirnega sistema glede na naše potrebe in zahteve. Za pakiranje steklenic v zaboje so najbolj primerni zlagalci oziroma vlagalci, ki lahko istočasno preložijo večje število steklenic v zaboje. Prav tako v tem primeru pride prav tako imenovani Bottlepacker, ki zapakira steklenice v škatle različnih velikosti. Za pakiranje različnih izdelkov v škatle različnih velikosti pa je najboljša rešitev Traypacker.

Pri projektiranju pakirnega sistema je potrebno biti pozoren na možnost njegove nadgradnje. Ne smemo pozabiti, da je danes konkurenca na trgu zelo močna, zato so potrebna številna prilagajanja tudi na področju pakiranja izdelkov. Če ne drugega, je za pritegnitev pozornosti potrošnikov včasih dovolj le, da zamenjamo embalažo.

Celovite rešitve na podlagi kupčevih zahtev

Vsekakor je najbolje, da se za projektiranje pakirnih sistemov za proizvodne linije obrnemo po pomoč k strokovnjakom na tem področju, ki nam bodo tudi primerno svetovali. Če se odločimo za projekt na ključ, potem izbrani ponudnik projektira celoten pakirni sistem, ga vgradi in nato tudi poskrbi za njegovo redno vzdrževanje. Zavedati se moramo, da le primerno izbran, kakovosten in redno vzdrževan pakirni sistem nudi najboljše rezultate.

Kakovostno projektiranje pakirnih sistemov za proizvodne linije pripomore k večji produktivnosti in znižanju stroškov ter optimizaciji procesa pakiranja različnih izdelkov. Pri tem je pomembno, da vam izbrani ponudnik omogoča tudi usposabljanje operaterjev strojev in osebja, kot tudi odpravljanje napak na daljavo s pomočjo tehnične podpore.

Se želite naučiti še več oz. iščete ponudnika tovrstnih storitev? Poglejte si ponudbo podjetja IHS iz Krškega.