Različne vrste strežnika za najem

Če razmišljamo o lansiranju svoje spletne strani, bomo imeli na izbiro različne vrste gostovanja. Najem strežnika nam omogoča, da bo naša spletna stran bila dostopna s celega sveta. Seveda se lahko pri vseh možnostih hitro zmedemo, zato bi radi v tem kratkem vodiču predstavili osnove strežnikov in načinov gostovanja, ki so nam na voljo. Če se še nismo srečali s temi izrazi ali pa bi radi osvežili znanje o spletnem gostovanju, vas vljudno vabimo, da si preberete ta članek do konca.

računalniški servis

Zakaj potrebujemo strežnik?

Naša spletna stran potrebuje mesto, kjer bo tako rekoč živela. To mesto je strežnik, ki je v bistvu zelo močan računalnik, narejen s tem namenom, da gostuje spletno stran. Sama spletna stran je skupek kode, ki se nahaja na strežniku in je sestavljena iz:

  • HTML kode
  • Teksta, ki smo ga napisali
  • CSS in JavaScript kode
  • Slik in videov, ki smo jih prenesli na spletno stran

Najem strežnika nam omogoča, da postrežemo vsem obiskovalcem z omenjenimi vsebinami, kar pomeni, da se nam spletna stran lahko prikaže na zaslonu.

Različne vrste gostovanja

Med iskanjem možnosti za najem strežnika, bomo opazili, da obstaja več vrst strežnikov z različnimi načini gostovanja. Poglejmo si različne konfiguracije:

Deljeno gostovanje

Uporabno za začetnike, ki potrebujejo spletno stran za osnovne potrebe. Taki strežniki gostijo več spletnih strani naenkrat in imajo omejeno hitrost.

VPS gostovanje

Mišljen za profesionalno rabo podjetij. Omogoča nam, da si ga popolnoma prilagodimo našim potrebam.

Namensko gostovanje

Uporabljajo večinoma velika podjetja, ki potrebujejo najboljšo kvaliteto storitev. Taki strežniki so izjemno hitri in lahko sprejmejo tudi več tisoč uporabnikov naenkrat.

Gostovanje v oblaku

Najem strežnika v oblaku pomeni, da je naša spletna stran gostovana na večih lokacijah. To pomeni, da lahko sprejmemo veliko obremenitev same spletne strani. Tak način gostovanje je primeren za zahtevne uporabnike in podjetja, ki želijo veliko hitrost.

SSL certifikat

Še zadnjo stvar, ki bi jo radi omenili je SSL certifikat. Če ga imamo nameščenega na strežniku, bomo imeli vsako povezavo na našo spletno stran zaščiteno z enkripcijo. To je najbolj pomembno, če imamo na našem strežniku veliko občutljivih informacij, kot so uporabniški računi. Najem strežnika za lastnike spletnih trgovin mora nujno vsebovati SSL certifikat, saj tako zaščitimo sebe in svoje stranke pred hekerji.