Sodobne pravljice vzgajajo in učijo

Le kdo ne pozna znanega afriškega pregovora, ki pravi, da je za vzgojo otroka potrebna cela vas. Še pred nekaj desetletji je bilo povsem običajno, da je pod eno streho živelo več generacij. Takrat so starši imeli pomoč pri vzgoji svojih potomcev. Dedki in babice so imeli večjo vlogo v življenju svojih vnukov. Prevzeli so tudi nekaj tipično starševskih nalog. Med te spada tudi branje zgodbice pred spanjem. Danes se ne more vsak mladostnik pohvaliti s tem, da preživlja kakovosten čas z dedom in babi. Takšnim so namenjene sodobne pravljice. Imenujejo se Lahkonočnice in že ime pove, da so namenjene za lahko noč.

najčudovitejše pravljice za otroke se imenujejo lahkonočnice

Sodobne pravljice prijetno uspavajo

Ko sliši Lahkonočnice, fantek ali punčka lažje zaspi. Zanimive sodobne pravljice ju zazibajo v globok spanec. Najbolje pa je to, da jih prebirajo ostareli ljudje. Ti za čas, ko berejo sodobne pravljice, igrajo vlogo stare matere ali očeta, ki manjka v življenju malčka. Vloga teh je izjemno pomembna, saj interakcija s starejšimi obogati življenje mladega človeka. V življenju preprosto ne more biti preveč topline. Zato so tisti brez širše družine prikrajšani za veliko mero ljubezni. To pa potrebuje vsak, še posebej (zelo) mlad človek. Nikakor ne gre podcenjevati pomena, ki ga lahko imajo sodobne pravljice. S svojo vsebino in načinom pripovedovanja v vsakdan vnesejo veselo pričakovanje in hkrati umirjenost. Deček ali deklica se bosta pred spancem počutila ljubljena in varna.

Sodobne pravljice dajejo občutek koristnosti

Dobra stran tega, da sodobne pravljice berejo prebivalci doma za ostarele, je, da se ti počutijo koristne. Biti koristen je navsezadnje eden od glavnih motivatorjev, ki vsakega pripravi do tega, da zjutraj vstane. Občutje posameznika, da ima njegov obstoj smisel, je pomembno za njegovo duševno in telesno zdravje. Zato so sodobne pravljice z največjim veseljem pozdravili starostniki, ki se jim morda zdi, da so od vseh pozabljeni. Navsezadnje ti domovi niso prav prežeti s pozitivnostjo ali veseljem. Tako tudi njim sodobne pravljice ponudijo možnost začasnega pobega na lepše.