Udarni vijačnik – akumulatorski ali baterijski? Kakšna je razlika?

Udarni vijačnik – akumulatorski ali baterijski? Kakšna je razlika?

Ponudba na trgu orodja za delavnico ali garažo lahko povzroči kar nekaj zmede, saj moramo pozorno brskati med mnogimi modeli, ki so nam na voljo. Izdelki se med seboj razlikujejo že v glavnih lastnostih, še bolj pa v raznih podrobnostih, ki so lahko precej nejasne.

Ena izmed zanimivih ovir pri izbiri orodja je recimo ta, da imamo na voljo akumulatorsko in baterijsko orodje, ki se predstavlja kot alternativa običajnim električnim napravam.

Kaj nam ti nazivi povedo? Ali se baterijski in akumulatorski udarni vijačnik dejansko razlikujeta? Ali sploh potrebujemo takšno opremo?

Včasih se izkaže, da zmeda izhaja preprosto iz različnih poimenovanj za isto stvar. V tem primeru se akumulator pogosto zmotno imenuje baterija, oba izraza pa se uporabljata za isto stvar in sta povsem zamenljiva.

V praksi torej ne bomo naleteli na kakšne razlike, pravzaprav dobimo iste modele z nazivom tako baterijski kot akumulatorski.

Akumulatorski udarni vijačnik predstavlja prednosti prenosne električne opreme

Bolj smiselno bi bilo akumulatorsko orodje primerjati z električnim, kar je spet ponesrečeno poimenovanje. Običajno z nazivom električno orodje mislimo na tiste pripomočke, ki delujejo na elektriko in hkrati zahtevajo povezavo z električnim omrežjem.

Tudi akumulatorski udarni vijačnik seveda deluje na elektriko, le da se napaja iz akumulatorja in ni treba iskati vtičnice.

S tem ima akumulatorsko orodje tudi mnoge prednosti. Še posebej to velja za akumulatorski udarni vijačnik, ki je zelo vsestranski in se odlično izkaže v praktično vsakem okolju.

Gre za pripomoček, ki nam pomaga opravljati pogoste naloge pri delu doma ali na terenu. Pravzaprav se z vijačenjem srečujemo povsod, kjer kaj gradimo, popravljamo ali vzdržujemo. Tudi kakšni manjši posegi zahtevajo takšno opremo, recimo če želimo kaj obesiti na steno.

Velika prednost je, če imamo akumulatorski udarni vijačnik, ki je zelo priročen in bo takoj pripravljen na delo. Ni se treba ukvarjati z dolgimi kabli in iskanjem električne vtičnice. To je kritična prednost na terenu, kjer električnega omrežja morda sploh nimamo.

Kaj zmore baterijski udarni vijačnik?

Električno orodje je lahko zelo zmogljivo, kar velja tudi za pripomočke, ki se napajajo z akumulatorjem. Tako lahko baterijski udarni vijačnik brez skrbi uporabimo za zahtevne naloge pri vijačenju.

Ravno temu je namenjena funkcija udarnega vijačenja. Ta prinaša dodatno zmogljivost, če navor samega vijačenja ne zadostuje za zanesljivo privijanje ali odvijanje vijaka.

Pogosto potrebujemo večjo zmogljivost že pri delu z lesom, lahko pa se srečamo še z mnogimi drugimi materiali, ki so s tega vidika precej zahtevni.

Dodatna zmogljivost je vsekakor zelo dobrodošla, sploh če za to ni treba žrtvovati drugih lastnosti naprave. Tako dobimo baterijski udarni vijačnik po dokaj ugodni ceni, na voljo so različni modeli in hitro bomo v ponudbi našli ustrezno opremo za svoje potrebe.

Grlica.si ponuja pester nabor vijačnikov, tudi takšnih z udarnim vijačenjem. To so zelo priročne naprave, ki jih lahko mirne vesti priporočimo prav vsakemu domačemu mojstru, tudi tistim, ki se ne ukvarjajo s kakšnimi zahtevnimi opravili. Pogosto se namreč zgodi, da je treba kaj privijačiti ali odvijačiti, in takrat bomo s pridom izkoristili praktično akumulatorsko opremo.

Udarni vijačnik v rdeče črni barvi.

Brez skrbi torej pri izbiri vijačnika. Tako akumulatorski kot baterijski udarni vijačnik odlično opravi svoje delo in med temi izdelki ni nobene razlike.

Pozorni smo le na to, da dejansko dobimo kvalitetno opremo, ki dobro predstavlja vse prednosti prenosnih električnih naprav. Pogosto najdemo v ponudbi zanimive komplete, ki prinašajo vijačnik z dvema akumulatorjema in polnilcem, tako da lahko nemoteno delamo tudi dlje časa.

Z enim polnjenjem lahko običajno pričakujemo okoli pol ure delovanja, odvisno od modela in uporabe. Poleg akumulatorjev in polnilca bomo potrebovali seveda še nastavke za vijačenje, tudi ti so lahko že vključeni v komplet, lahko pa jih kupimo posebej.