Ultrazvok srca je primeren samo za pregled srčnih obolenj

Obolenj srca je kar veliko, vendar pa jih je danes že možno kar precej tudi pozdraviti, zato je vsekakor smiselno pogledati, kaj se s srcem dogaja v primeru težav. Nekaj pa moramo najprej opozoriti. V kolikor imate težave z bolečinami v prsnem košu, ni ultrazvok srca tista preiskava, ki bi bila primerna za vas, temveč je v tem primeru veliko bolj smiselno opraviti EKG ali pa obremenitvene teste, saj se le na ta način lahko vidi, zakaj prihaja do bolečin v prsnem košu.

V katerih primerih je potreben ultrazvok srca?

Kot rečeno, v skoraj vseh drugih primerih, razen v primeru bolečin v prsnem košu, je ultrazvok srca najboljša preiskava. Zdravniki se zanjo radi odločajo tudi zato, ker je povsem neinvazivna, neškodljiva, neboleča in hitro pokaže rezultate, ki so tudi zelo zanesljivi.

Tako se ultrazvok srca uporablja na primer takrat, ko obstaja sum za okvaro in popuščanje, kadar gre za motnje v ritmu, za vnetje srčne mišice ali ovojnice, za bolezni aorte ali bolezni povezane z višjim pritiskom ali sladkorno, ki se kažejo potem na srcu, seveda pa tudi v primerih, ko bolnik že preživi infarkt in je potrebno stanje kasneje tudi spremljati.

Preventivni pregled srca in ožilja

Če povzamemo, je torej ultrazvok srca primeren tako preventivno kot tudi kasneje za spremljanje bo že ugotovljeni bolezni, da se potem spremlja, kako se srce odziva na zdravljenje ali pa, če se pričakuje tudi še kakšno dodatno poslabšanje.

Glede na to, da je ta preiskava res tako zelo široko uporabna in čisto nič škodljiva, se jo lahko ponavlja tudi vsako leto, če za to obstaja potreba, ne bi bilo pa to priporočljivo v primeru, da bi preiskava imela kakšne negativne posledice na pacienta ali pa celo vplivala na pacienta v takšni meri, da bi bil celo življenjsko ogrožen. Zato vsekakor lahko rečemo, da smo lahko veseli, da imamo danes na voljo takšno preiskavo kot je ultrazvok srca.