Virtualno gostovanje

Eno izmed najbolj popularnih vrst gostovanja je znano pod imenom VPS gostovanje ali virtualno gostovanje. To je simulacija namenskega strežnika, ki ga delimo z drugimi v istem okolju.
Seveda obstaja več vrst gostovanja ko se odločimo postaviti svojo spletno stran. Vsaka vrsta gostovanja je namenjena drugemu tipu operacij, ki bi jih želeli izvajati na strežniku. Če imamo ogromno količino prometa, potem je najboljša izbira namenski strežnik, ki nam omogoča, da vso podatkovno širino in strojne zmogljivosti porabimo zase.

Za večino podjetij pa je dovolj VPS gostovanje, kjer v bistvu najamemo en del strežnika kjer gor počnemo kar želimo.

VPS gostovanje za vse dejavnosti

Ko se odločimo postaviti spletni strežnik imamo lahko težave z namestitvijo in seveda tudi stroški samega upravljanja s strežnikom so lahko dokaj visoki. Če najamemo namenski strežnik, ga imamo povsem zase in vsa njegova sredstva, ampak za večino podjetij to ni potrebno. Vsak ne potrebuje celotnega strežnika samo zase in tukaj pride v poštev VPS gostovanje.

Če smo začetnik ali smo komaj postavili svojo spletno stran, potem je virtualni strežnik več kot dovolj za mnoga podjetja. Pri VPS gostovanju uporabljamo samo del strežnika oziroma njegove zmogljivosti in ga lahko po želji tudi konfiguriramo.

Kako vse skupaj deluje?

V virtualnem okolju, ki teče na VPS strežniku, je nameščen Windows ali Linux. Fizični prostor namenskega strežnika si lahko delimo z mnogimi drugimi uporabniki, ki tudi uporabljajo VPS gostovanje. Pri virtualnem gostovanju so naši podatki vidni samo nam in jih nihče drug ne more ukrasti ali uporabljati zase.

Največje prednosti pri takem načinu uporabe strežnika lahko naštejemo kot:

Zasebnost

Pri VPS gostovanju uživamo maksimalno zasebnost, kot bi pri namenskem strežniku. Vsa gesla in dostopne kode pripadajo samo nam in jih nihče drug ne pozna.

Fleksibilnost

Strežnik lahko nastavimo po svojem okusu in vse aplikacije, kot so podatkovne baze in strežniške aplikacije lahko spreminjamo in nadgrajujemo po želji.

Zakupljena zmogljivost

Pri VPS strežniku imamo zakupljeno določeno količino zmogljivosti (procesorska jedra, hitrost interneta, količina pomnilnika in prostor), ki pripada samo nam. Lahko ga tudi po želji nadgradimo in popolnoma spremenimo konfiguracijo, ki nam bo omogočala spremeniti več ali manj prometa

VPS gostovanje se priporoča vsem začetnim podjetnikom in projektom organizacij, saj so stroški zelo nizki opcije pa skorajda neskončne.